Bu blog Emeğin Yoldaşlığına ; Çokluğun emeğinin arşivlenmesine bir katkı olsun diye, HERKESİN,AMA HİÇKİMSENİN şiarıyla var...İSYAN,KOMÜN,ÖZGÜRLÜK...
DUYGULANIYORUM,ÖYLEYSE VARIM...

Bu Blogda Ara

Spinoza

Spinoza'dan Neşe ve Keder olarak yapılan çeviriye karşı ;Cüret ve dumur kavramlarını öneriyoruz...

Hayat Akıyor...

İsyan Büyütür...

İsyan Büyütür...

27 Şubat 2009 Cuma

Hayvan Deneyleri ve Dirikesim Üzerine

DR. ELAINE HICKMAN İLE BİR RÖPORTAJ

Bu röportaj Vegan Voice Dergisinde yayımlanmıştır. Dr. Hickman Guardians adında bir dirikesim karşıtı grup sözcüsüdür.

Hayvan deneylerinin olumlu sonuçları oldu mu?

Tıp bilimi ve insan sağlığının gelişmesi anlamında mı? Hayır. Bildiğimiz hayvan deneyleri sonuçları açısından hayır. Sonuçlar bilimsel olmayan metodlardan elde edildiği sürece mesela bir hayvan modeline bakarak insanın durumu hakkında veri toplamaya çalıştıkça nasıl güvenilir olabilir ki?



Dirikesim neden hala devam ediyor?

Çünkü genel olarak bu konuda bilgi sahibi olmayan insanlar dirikesimin tıbbi ilerleme için elzem olduğunu düşünüyorlar. Çünkü dirikesimin devam etmesinde çıkarı olanlar var. Hayvan deneyleri birçok şirketin belirli sonuçları üretmesini sağlayan bir ortam sağlıyor. Örneğin, ilaç firmaları ürünlerinin güvenilriliğini kullandıkları türe göre kanıtlayabilir de kanıtlamayabilir de.

Avustralya’da hayvan deneyleri ne kadar sık yapılıyor? Hangi endüstriler zanlı durumda?

Ne yazık ki Guardians sınırlı oranda yerel verilere ulaşabiliyor. Kapalı laboratuar kapıları ardında tutulan bilgilerden söz ediyorum. Bizim amacımız işte bu kapıları açmak. Eğer kaynaklarımız olsaydı, bu soruyu araştırmak çok çok önemli olurdu. Bizler genelde ABD’deki gibi dirikesim karşıtı kuruluşların bilgilerine dayanıyoruz. Kozmetik, ilaç, tarım, askeri tıbbi ve eğitimsel anlamda bir çok endüstri hayvan deneylerini destekliyor.

Kozmetik şirketleri için tavşanlar üzerinde hala Draize testi uygulanıyor mu?

Bizim bildiğimiz kadarıyla Avustralya’da Draize testi uygulanmıyor ama hala denizaşırı ülkelerde devam ettiğine inanıyoruz.

Guardians ne zamandır iş başında ve ne kadar mesafe katedebildiniz?

Şu anda 10 yıldır bu meselenin içindeyiz. Zaman içerisinde bir çok değişikliklere tanık olduk, ama amaçlarımızı gerçekleştirmek için daha fazla fona ve gönüllüye ihtiyaç duyuyoruz.

Guardians dirikesime tamamen bilimsel birbakış açısından bakarak karşı çıkıyor. Neden manevi bir platform değil de bilimsel bir bakış?

Bizler manevi anlamda yapılan baskıların çok az sonuç verdiğini görmüş durumdayız. Sorular genelde bilim insanlarından gelecektir: Hangisi üzerinde deney yapmamızı istersiniz- köpeğiniz mi bebeğiniz mi? Şeklinde sorular. Bu soru, insanları ahlaken yanlışı olsa da insanların koşullarını iyileştirmek anlamında bu tür deneylerin yapılmasının gerekli olduğu şeklinde yanlış bir yöne sürükleyecektir. Bu davranışı eğitebilmeliyiz.

Bir çok bilim insanı /dirikesimci ile tanıştınız. Bu insanlar nasıl olur da bir yandan bilimsel metodolojiye büyük hayranlık duyarken öte yandan mesela maymunlar AIDS olmasa da bu hayvanların AIDS testlerinde kullanılması hakkında rahatsızlık duymazlar? Bu insanlar mantığı bir sembol olarak alıyor ve sonra da eylemleri ile onu reddediyorlar. Ne düşünüyorsunuz?

Bence bu tür bilim insanları metodolojilerinde mantıklı olduklarını düşünüyorlar çünkü olayı esas görüntüden koparmış durumdalar. Ün ve para gibi akademik hedeflerle dikkatiniz sürekli dağıldığı zaman sağ duyunuzu ve aklınızı kullanmanız zorlaşır.

Sizce dirikesimciler hayvan deneyleri ile alakalı gelenekselleşmiş bakış açılarını değiştirmeye hazırlar mı?

Evet. Bazı dirikesimciler büyük değişimler yaşadılar, bazı kesin gerçekleri idrak ettiler ve dirikesim karşıtı harekette büyük adımlar attılar. Bu tür değişiklikler halk onların eylemlerini desteklemediği zaman daha da çoğalacak, fon kaynakları, yönetim desteği çekildiğinde daha da çoğalacak.

Xenotransplantasyon( iki farklı canlı türü arasındaki hücre,doku veya organ nakli). Hangi hayvanlar kullanılıyor ve bu olay hala devam ediyor mu Avustralya’da?

Bu tür bilgiler kapalı kapılar ardında tutuluyor. Ama yaşananın da aynen bu olduğunu düşünüyoruz- Avustralya (şu anki dirikesim tavrıyla) neden xenotransplantasyon sirkine katılmasın ki? Farklı türlerden binlerce hayvan kullanılıyor bu deneylerde.

Dirikesim, bu işe girişenler için kazançlı bir iş: bunu durdurmak için ne yapmamız gerekiyor?

Dirikesim hakkında kendinizi eğitin, başkalarını eğitin. Guardians gibi kuruluşları destekleyin. Dirikesime para yatıran kuruluşları desteklemeyin. Bir çok kuruluş halktan gelen para akışına bağımlıdır ve bu da belli bir halk tavrını gerekli kılıyor. Hükümetten de vergilerimiz dolayısıyla doğrudan olmasa da desteklediğimiz belli araştırmalar hakkında aynı şeyleri yapmasını isteyin.

Hayvan hakları hareketine nasıl katıldınız?

Ben hayvan hakları hareketinde değilim. Hayatımı belli prensiplerle yaşamayı seçiyorum, ama hayvan hakları hareketindeki odak noktam gerçek araştırmalar, tıbbi ilerlemel ve insan sağlığı üzerine.


Çeviri:CemC